martes, 9 de septiembre de 2008

Les 15 i una nits II

Carretera amunt, cap al Sud

En despertar ja ha sortit el Sol i a les finestres es van movent les muntanyes del
Mitjà Atlas. Mustafà els hi explica que allà dalt hi ha pistes d’esquí a l’hivern. Sembla impossible que en algun moment de l’any allò pugui estar cobert de neu.
Al voltant de les 8 del matí paren a esmorzar en un petit poble i allà prenen un cafè amb llet boníssim i el primer dels mil tes que provaran. També els hi serveixen un platet amb oli d’oliva i un altre amb un gran pa rodó, un detall que les estranya i al que acabaran acostumant-se. Es troben en una vall plena de v
egetació que contrasta amb l’aridesa de les muntanyes.

El Samir fa una pausa per beure una mica de te. Xarrupa, l’assaboreix amb calma i torna a parlar:

Després del descans i que el Mustafà compri menjar per la seva família, tornen a entrar al cotxe per continuar. Comencen a pujar per carreteres estretes plenes de corbes tancades (just el lloc que el conductor considera més adequat per adelantar i per provar quina és la màxima velocitat que pot pillar el trastu) fins arribar a més de 2000m d’alçada. L’home és molt atent amb les noies i cada poc temps va mirant-les pel retrovisor preguntant: “Ça va les gazelles?”. El clima és fresc, molt agradable; encara no s’imaginen la calor que les espera.
En a
rribar a Ouarzazate recullen a un noi de pell bruna, amb gorra d’Azalay i vestit a l’europea, que les saluda content.

El Samir el mira i li pica l’ullet.

És l’Abdel Kader, el mateix que s’ocuparà d’acomodar-les a l’hotel i de portar-les a la seva associació a la kasba al matí següent. Els hi explica, en un francès perfecte, que ha estudiat lingüística a la universitat i parlen de Tahar Ben Jeloun, un autor que elles van llegir a les classes d’ètica a l’escola quan eren petites.
La pròxima parada és a les afores de Ouarzazate, a casa del taxista. Les convida a passar i els hi presenta la seva dona i els seus tres fills. És una casa humil. Les fa seure en el que sembla el saló, sobre una catifa a terra, davant d’una tele moderna que sembla un altar. A les noies els hi sorprèn que tingui una tele però més tard descobriran que a gairebé totes les cases n’hi ha una, encara que l’habitacle siguin quatre parets de fang i una catifa a terra, mai hi falta aquest aparell que xoca amb la sobrietat del seu voltant. Allà assegudes mengen “pain de graisse” o una cosa així, que unten amb melmelada o oli (deliciós) i beuen te un altre cop.
Cap al migdia prossegueixen el camí i a mesura que s’endinsen a les venes de les muntanyes
seques i erosionades, cap a l’inici del Sàhara, la temperatura va augmentant de manera incòmode fins que l’aire es fa casi irrespirable. Van passant per diferents pobles que semblen miratges després d’oasis amb palmeres frondoses.



No hay comentarios: